VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Aflossingsvrij bezig met een opmars

Geplaatst op: 21-10-2019, 12:27:20

Terwijl de AFM en de banken waarschuwen voor de risico’s van bestaande aflossingsvrije hypotheken, raakt deze hypotheekvorm vooral bij doorstromers weer meer in trek. Door de lage rente zijn klanten niet langer geïnteresseerd in het voordeel van hypotheekrenteaftrek.

In veel hypotheekgesprekken beginnen klanten uit zichzelf over aflossingsvrije hypotheken, zegt Marga Lankreijer-Kos, teamleider hypotheken van Independer, dit weekend in het AD. Volgens haar kiest 10 procent van de huizenkopers al voor financiering met deels aflossingsvrij.

Doorstromers

Ook De Hypotheekshop en Rabobank zeggen tegen de krant dat de aflossingsvrije hypotheek met een opmars bezig is. Volgens Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop kiezen vooral doorstromers voor gedeeltelijk aflossingsvrij. “Starters willen vaak nog gebruik maken van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dan is een annuïteitenhypotheek met volledige aflossing verplicht.”

Aflossingsblij

Nederlandse banken voeren op dit moment juist een campagne om de risico’s van aflossingsvrije hypotheken aan te kaarten. Dat gebeurt op aandringen van de AFM. Begin deze maand waarschuwde de toezichthouder nog voor de gevolgen als aflossingsvrije hypotheken niet afgelost worden.

Stijgende rente

In het AD waarschuwt ook Lankmeijer-Kros dat na een rentevaste periode de situatie heel anders kan zijn. “Na tien jaar zou de rente omhoog kunnen gaan. Je betaalt dan wél de hogere rente, maar hebt nog steeds geen recht op hypotheekrenteaftrek. Bovendien los je minder af, waardoor de maandelijkse lasten behoorlijk kunnen stijgen.”

Bron: bijdrage van Paul de Kuyper van 21 oktober 2019 op www.amweb.nl                                                   

Vorige pagina